tirsdag den 28. juli 2020

Tanker om haveblogs

Jeg læser med stor glæde haveblogs - mest dem jeg har på min blogliste her, hvor jeg kan se, når der er et nyt indlæg. Ind imellem går jeg ind på haveblogs.dk og bliver inspireret uden dog helt at få et grundigere kendskab til de forskellige blogs. Haveblogs er dejligt forskellige - og jeg er vild med mangfoldigheden. Nogen viser creme de la cremen, andre er mere optaget af processen. Nogen har styr på navne, arter, oprindelse og planteforhold, mens andre går op i sammensætninger eller selvforsyning. De har dog det til fælles, at de alle formidler haveglæde fra hjertet - og det er det, jeg opsøger.


For år tilbage var der mange danske haveblogs og også et stort aktivt fællesskab omkring dem. Dengang opstod fællesskabet omkring kommentarer, svar og jævnlige indlæg - det har ændret sig, synes jeg. Nu er der blogs, hvor man ikke kan kommentere, hvor kommentarerne ikke er synlige, og der aldrig svares. Der er heller ikke samme tendens til at bidrage på hinandens blogs - mig selv inklusive. Men jeg savner dialogen og muligheden for at skabe en form for bånd/relation, selvom det 'bare' er online.


Samtidig ved jeg jo, at netop haveblogsene er blevet beskyldt for rygklapperi, lyserød ros og noget for noget. Måske er det bare nye tider for haveblogsene? En anden måde at have blog på? Eller har jeg bevæget mig i de samme cirkler, hvor blog efter blog er blevet inaktiv - og derfor tror jeg, at haveblog-fællesskabet er ved at uddø?


Det må komme an på en prøve! Jeg har besluttet mig for, at jeg vil opsøge flere blogs, følge dem mere kontinuerligt og være mere aktiv med kommentarerne, hvor det er muligt. Til en start har jeg opdateret min blogliste lidt - og der er plads til mange flere! Der er ganske få kriterier for mig: de skal være haverelaterede, og de skal være rimeligt aktive. Så hvis du mener, at en blog - og gerne din egen - mangler på min liste, så giv mig endelig et praj, så vil jeg kigge på det.

Haveblogs kan noget som Instagram og andre SoMe ikke kan - i hvert fald i mine øjne. Så jeg hænger ved og hænger i!

26 kommentarer:

 1. Super godt indlæg - vi har helt samme mening om det. Jeg kommenterer nok samme steder som dig, da jeg har samme kriterier. Men hvorfor det er blevet sådan, forstår jeg ikke. Alle de gode "gamle" havebloggere har for travlt og har mistet interessen. Det er meget sørgeligt. Heldigvis er vi nogle, der stadig hænger på, for bloggen kan noget helt andet end IG og FB. Jeg forstår heller ikke de grupper på FB, jeg synes, at arbejdet er det samme. Jeg har min egen gruppe på fb, men det afholder mig ikke fra at blogge. Jeg er glad for begge dele og får heldigvis en del opmærksomhed begge steder, men jeg gør jo også noget for det.
  Er det ok, at jeg deler dit indlæg i min gruppe på fb? Så flere får set det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må meget gerne dele!
   Jeg tror, du er noget mere flittig til at kommentere og at følge flere blogs end jeg er. Du er bare superaktiv! ��

   Slet
 2. Gode tanker at gøre sig :-) Jeg holder meget af blogge, fordi billederne er sammenhængende og ledsaget af tekst. Glansbilleder på IG orker jeg ikke rigtigt. De er pæne, men jeg bliver ikke klogere, og jeg kan ikke rigtig mærke et have-/planteengagement, og at afsenderen virkelig brænder for noget.
  Jeg læser lidt flere blogge, end jeg kommenterer, men ikke mange. Nogle steder kommenterer jeg hver gang, men ikke altid, andre lægger jeg en kommentar, når der er noget der fanger ekstra meget. Det er lettere for mig at finde tid til at kommentere, hvis der er lidt afstand mellem indlæggene, men du har helt ret: Hvis der går for lang tid, så mister man kontakten, og det er slet ikke godt. Det samme gælder, hvis der ikke svares på kommentarerne, for så er der jo netop ikke den dialog, der er så hyggelig, så der er jeg heller ikke særligt flittig.
  Jeg er glad for at høre, at du har besluttet dig for at være endnu mere aktiv - jeg frygtede, da jeg læste din overskrift, at du ikke ville mere. Jeg ville nødigt undvære dig.
  Kh Lisbeth
  PS: Flot blogliste, du har lavet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også glad for Instagram, men bruger det som supplement til bloggen - har nogen besøg den vej fra. Instagram er noget andet - bloggene kan gå mere i dybden - det kan jeg også rigtig godt lide!

   Slet
 3. de er nogle rigtigt gode tanker du har haft, og fedt du har formidlet dem på en god og konstruktiv måde.
  Mange af os er også på andre sociale medier det er hurtigere at smide et syntes godt om eller et hjerte for så at scrolle videre til det næste billede.
  Bloggen er mere til fordybelse og til fortælling.
  Jeg kan li det hele, men når ikke altid det halve :o)
  godt du bliver på bloggen, jeg er nemlig ret vildt med dine billeder fra haven og dine smukke dekorationer samt fortællinger fra dit og bondemandens liv på landet med alt hvad det indebærer.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fortsætter - hvad kan jeg andet med de fine ord, tak! Jeg har det som dig - jeg kan lide det hele! Jeg bruger Instagram rigtig meget, men med henvisning til bloggen - og har læsere den vej også.

   Slet
 4. Tanker kan man altid gøre sig og det var interessant at læse dine om hele bloggeriet. Jeg er jo selv en af dem, der har været med "alle årene" og har oplevet hvordan mange falder fra. Til gengæld tror jeg også at nye kommer til - det er ikke alle jeg kender, hvis jeg går ind på Danske Haveblogs, så her burde jeg nok også bruge lidt mere tid på at lære nye at kende.
  Hvorfor falder folk fra? Det er nok tiderne, de travle tider og at det måske kan være svært at blive ved at finde på at skrive nyt om noget, der i nogen grad gentager sig, nemlig haveåret. Roserne ligner jo sig selv næste år igen og hvis ikke lige man har gang i de store projekter i haven, så er der måske ikke meget nyt at skrive om. Dog tror jeg at det er den generelle travlhed rundt omkring, der er skyld i at færre skriver og læser blogs. Det er nemmere at lægge nogle billeder på IG og alting bliver så flygtigt og skal gå så stærkt.
  Jeg er ikke et hak bedre selv - jeg røg på IG fordi jeg havde lyst til at dele andre ting end have, og det synes jeg bedre at jeg kan på det medie.

  Jeg læser fortsat med rundt omkring, men ikke længere så ofte og så grundigt som jeg plejede og det med kommentarerne er heller ikke altid noget jeg tager mig tid til. Fordi jeg også har fået flere andre ting at tænke på og interesser at beskæftige mig med. Min blog vil fortsat få nye indlæg, det er sådan lidt op og ned - nogle gange har jeg slet ikke tid og lyst og i andre uger får jeg vildt lyst til at skrive om en hel masse - også noget der ikke er haverelateret, men besinder mig dog, for det er jo en HAVEblog...
  Sikke en masse skriblerier her på din blog - men jeg er glad for at du fortsætter, for jeg nyder dine forskellige indlæg og at se alt det kreative, du også viser frem.
  Haveknus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, indlægget har skabt kommentarer - det må betyde her ikke er helt dødt :-) Dejligt! Snakken har jo været oppe med mellemrum de senere år, mine tanker gik mest på, hvad jeg selv kunne gøre for at udvide min berøringsflade - fordi jeg savner fællesskabet.

   Slet
 5. ih det er godt du forsætter. Jeg var lidt bekymret..
  Men ja Blogverden har forandret sig.. Jeg var nu kun "kratlusker" de første år. Læste men kommenterede ikke. Det oversteg mine tekniske færdigheder syntes jeg. Men lærte mere og mere. Og der var ofte osse en dejlig ping pong mellem kommentarne i mellem en gang imellem levende og spændende. Men som du osse nævner var der osse lidt for meget "lyserødt og sødt perfekt" i mellem. Ingen grimme pletter på rosenbladene..
  Jeg syntes den balance er meget bedre nu. Blogger skriver både om øv ting i roserne og smukke blomster, og spændene planer og resultater - og manglen på samme. Meget mere levende og spændene. I hvert fald på de blogge jeg kan følge.. Desværre er det ikke altid jeg kan kommenter på nogle af dem. af en eller anden grund har computeren det med at smide mine "guldkorn" af på nogle sider.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har da vist ret - balancen mellem det skønne og det, der driller, er blevet bedre. Det er da en god pointe! Jeg synes, der skal være plads til, at man ikke kommenterer - men jeg vil selv gerne bidrage lidt mere på andre og nyere blogge.

   Slet
 6. Hej!

  Jeg er en norsk dame som også er bekymret for bloggene. Vil de dø ut, eller har de livets rett? Jeg blogger 3-4 dager i uken, så jeg er ganske aktiv. Jeg tror at vi som liker blogger må støtte hverandre med kommentarer. Jeg leser flere danske blogger, og leser gjerne din også. Flott at du skrev om dette.
  Klem fra Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke været god til at komme hos svenske og norske bloggere, men der er helt sikkert et potentiale! Tak for at minde mig om det! Og ja, vi må da hjælpe hinanden.

   Slet
 7. Det var virkelig spændende at læse. Ja, blogverdenen er skrumpet i de senere år, og jeg tror, at mange synes, det er nemmere med Instagram og Facebook.
  Her i Københavnsområdet og Nordsjælland har vi haft et spændende blogfællesskab og mødtes til træf mange gange, mest i årene 2009 til 14.  Folk kom rejsende fra Norge og Jylland for at være med. Jeg er lige som dig en have- og blomsteramatør med hang til genbrug og natur. 
  Mange hilsner fra Gitte, Madame på Huskebloggen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte - se her var en blog, som jeg ikke kender - jeg må have dig på min blogliste! Jeg har også været glad for blogtræf også til plantemarkedet i Kolding. Det er spændende at se hinandens haver i virkeligheden. Endnu et plus ved haveblogfællesskabet!

   Slet
  2. Ja, det er meget spændende at se hinandens haver i virkeligheden.
   Nu er du på min blogliste, og jeg glæder mig til at kigge ind igen. Kender du mon bloggen Nordiske havebloggere? https://nordiskehavebloggere.blogspot.com
   Den kan jeg varmt anbefale.

   Slet
 8. Som haveblogger kan man da bestemt ikke undgå en gang imellem at spekulere over, om vi er en døende race. Ligesom dig og af de samme grunde som dig håber jeg bestemt ikke, at det er tilfældet; men hvis vi ikke havde det skandinaviske fællesskab, så det sort ud.
  For mig at se er kommentarerne på én gang bloggens store fortrin og achilleshæl. Vi vil allesammen gerne have respons på vores indlæg; men det tager tid at formulere en kommentar, hvis man ikke vil nøjes med en kort og overfladisk kommentar i stil med et like på facebook, hvilket i mine øjne også er helt fint en gang imellem.
  ”Noget for noget”?? Tja, måske; men jeg har nu en anden vinkel på den sag. Jeg har nemlig prøvet at lægge kommentarer flere gange på en blog hist og her uden at få et eneste svar eller måske en genvisit på min egen blog, og så kommer man til at føle sig påtrængende og uvelkommen – gammeldags måske, men jeg jo er heller ikke helt ung, selvom min haveinteresse er lige så stor, som den altid har været.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Marie
   Det har vi vist begge prøvet, det med at lægge en kommentar og ingen respons fået, så hører det op helt af sig selv. Vi er nok begge lidt gammeldags og ikke helt unge, men vi are still going strong :)

   Slet
  2. Du har ret - kommentarerne er bloggens store fortrin og samtidig achilleshælen - godt billede! Du har også ret med hensyn til den anden vinkel på 'noget for noget' - tak for den - jeg kender godt fornemmelsen af at være påtrængende, når der ingen respons er. Mon nyere bloggere har samme opfattelse af kommentarer og respons?

   Slet
 9. Min blog er jo ikke kun en haveblog, men jeg er så heldig at være med på din liste, alligevel :-) Tak for det! Jeg har aldrig tænkt på bloggen som et uddøende medie, heller ikke havebloggen. Jeg tænker, at det er naturligt at nogle blogs forsvinder og nye opstår.

  Jeg har altid følt mig velkommen og utroligt godt behandlet i blogverdenen, og jeg forsøger selv at være imødekommende og aktiv i forhold til andre bloggere. Jeg oplever ikke kommentarer som noget-for-noget eller rygklapperi, men som en anerkendelse, som jeg sætter stor pris på at modtage. Dog ved jeg også, at det tager tid og i perioder kan være umuligt at overkomme at lægge kommentarer hos andre. Og det er også i orden at springe kommentardelen over, synes jeg.

  Jeg kender fornemmelsen af at lægge et par kommentarer på en blog og aldrig selv at få besøg af vedkommende. Så tænker jeg, at den blogger ikke synes, at min blog er interessant, og så ebber min egen interesse måske ud. Eller jeg læser med hos hende/ham, men uden at kommentere :-)

  Jeg er måske helt skævt på den, når jeg tænker, at der er masser af liv i en masse gode blogs, men det er faktisk den følelse jeg har :-)

  Tak for din fine, udvidede blogliste. Jeg kan se, at der er ny inspiration at hente!

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt med endnu en vinkel på emnet!
   Selvfølgelig er du med på bloglisten - du har jo masser af haverelateret stof + en masse andet - det vil jeg ikke undvære:-) Men det, at din blog er meget bredere emnemæssigt end f.eks. min, gør nok, at din læserskare er bredere end på rene haveblogs. Og så er du mega dygtig til det, du gør!

   Jeg ender ofte i det samme som dig, hvis der ikke er respons fra en blogger, jeg læser bare med uden at kommentere. Ligesom dig synes jeg også, det er ok at springe kommentarerne over - men jeg oplever nye (for mig) blogs, hvor bloggeren aldrig svarer på kommentarer på egen blog. Det oplever jeg som markant anderledes end tidligere.

   Jeg tror også, der er liv i mange blogs (dog langt færre rene haveblogs end år tilbage), men det er fællesskabet, jeg savner - dialogen og nysgerrigheden for andres tilgang til haven. Det er netop det, jeg har sat mig for, at jeg vil forsøge at gøre noget ved - bl.a. ved at udvide min egen blogliste, så jeg ser, når der kommer nye indlæg - i stedet for at det bliver lidt tilfældigt, jeg kigger ind. Jeg vil forsøge at være lidt vedholdende for at se, hvad der sker!

   Slet
 10. Hej Frede:-)

  Jeg lurer af og til med, så først tillykke med din nye blog, den er flot.
  Vi begyndte vist næsten samtidig, med at blogge om have og binderi, jeg slap bare. ikke fordi interessen for haven/binderiet forsvandt, der var bare det at interessen skulle have et ordentligt leje.
  Personligt fik havestress, ved at følge med i alle de blogs, oplevede ligesom det handlede om at præstere, både på alle de haveblogs, men så absolut også i haven. Min haveglæde forsvandt, og jeg valgte, at slippe at blogge om have. Nu er haven privat, og når jeg deler den glæde, er det mest på ig, som jeg oplever kan være ligeså dyb som bloggen, der er også ægte interesse, og ægte varme mennesker, men også likes for likes.
  Men selvfølgelig kan man ikke skrive den lange udførlige tekst, der vinder bloggen stort.

  Om vi vil eller ej så bliver vi påvirket af alle de medier vi er på, ikke kun al den GODE inspiration/information vi får, men også påvirket på den måde, at der hurtigt kan gå timer med at kommentere/like-at man til sidst er slave af, at følge med i al det der foregår online, og ender ud i at køre på autopilot.

  Jeg har ofte pauser, både fra fb, fra ig. På bloggen er der et indlæg ca en gang om måneden.

  Personligt tror jeg at vi("voksne") er ovre teenagealderen ift de sociale medier, jeg tror vi er ved at blive voksne, at vi begynder at vælge med omhu hvor og hvad vi vil bruge vores energi på. Og at når man som en del af os vælger at blogge, uanset omfanget, gør det af ren og skær lyst, fordi vi ikke kan lade være, og at det giver os glæde, også håbe på at der sidder en og kan glædes med os i den anden ende.
  Har du bemærket at mange af de store bloggere, dem som lever af det, ikke har mange kommentarer.....
  Tak for et meget aktuelt indlæg!
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Mit ærinde er egentlig ikke tidligere aktive bloggere - jeg har fuld forståelse for, at man af den ene eller anden grund stopper med at blogge. Jeg savner mange af dem, men anerkender, at det er lysten, som driver værket!

   Mine tanker gik mere på, at havebloggeriet har forandret sig - vi er (måske) blevet færre - og jeg savner fællesskabet!

   Derfor vil jeg selv forsøge at gøre noget! Jeg vil forsøge at skabe (helst gensidig) kontakt med nye (for mig) havebloggere - udvide mine blogbekendtskaber så at sige. Mine tanker går på, at det kan være en svær opgave, fordi det virker til, at kommentarerne hos måske særligt yngre havebloggere ikke vægtes i så høj grad som 'i de gode, gamle dage'. Så måske er det en 'mission impossible'? Jeg ved det ikke, men nu giver jeg det et skud.

   Jeg har ingen forventning om, at det bliver som før - men jeg er nysgerrig på, hvor vi bevæger os hen. Og jeg vil så gerne holde fast i fællesskabet - både på havebloggene og i alle andre sammenhænge i livet!

   Slet
 11. Interessant indlæg :) :) - uanset hvad, så bliver jeg på bloggen selvom at det til tider går langt mellem indlæg som jeg får lavet. Desværre får jeg ikke altid kommenteret på de andre blogs som jeg til tider læser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt, du bliver ved - jeg nyder dine indlæg. Det er helt fint, man ikke kommenterer hver gang på andres indlæg - det, der slår mig, er, når kommentarerne på en blog aldrig besvares eller ikke bliver synlige. Det er en forandring fra tidligere, som jeg synes er signifikant.

   Slet
 12. Hej Frede. Et dejligt og tankevækkende indlæg. Du fik prikket til min indre blogskriver, for jeg er vist en af den uddøende race. Jeg savner på mange måde bloglivet, men finder alligevel ikke tiden til det. Men lige netop sådan en ordveksling som er udløst her, er det fede ved bloggeriet. Jeg kan også se, at dem der svarer herinde alle er kendte navne i mit univers, også det får det til at gibbe lidt i mig. Fortsæt endelig den gode stil med bloggen, og læg gerne links ud, så nogle af os halvsløve kan snuble over dem.
  Masser af haveknus fra fru Friis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej fru Friis
   Nu skal du jo snart på efterløn, snakkede du i hvert fald om, da du var på besøg her. Det ville være så skønt, hvis du tog bloggen op igen.
   Knus til dig (med håbet om, at du igen bliver aktiv i denne kreds)

   Slet