søndag den 21. juni 2020

Sol over Solbakken

Sikke en dejlig dag vi har haft i det fynske! Vi har besøgt Susannes have Solbakken - det var en rigtig fin oplevelse.
Susanne og Thorben har løbende åben have hen over sommeren. Det er en have, som er værd at besøge, her er meget inspiration og et lille, lækkert plantemarked i gården.

Den gamle gård ligger vitterligt på en bakke, og solen skinnede hele dagen!


Jeg kender Susannes have fra hendes blog, som jeg har fulgt i nogen år, så der var genkendelsens glæde mange gang på turen rundt - og også nogen aha-oplevelser.MUREN
Havens grundide kommer fra Kjeld Slot, og mest 'berømt' er nok den høje røde mur i haven - jeg tænker, det er havens mest kendte kendetegn. Jeg var meget spændt på at se muren live, det er ikke et element, man ser flest af i danske haver. Men jeg må sige, det fungerer. Muren er spændende, dragende og en smuk baggrund for haven i øvrigt.ORANGERIET
Thorben og Susanne er ved at bygge orangeri på den ene side af muren - og hvilket rum! Det bliver altså lækkert! Stort, lyst og højt til loftet - og som kronen på værket: en smuk kuppel! Jeg er nødt til at komme igen, når parret for alvor har indtaget det rum!JERN
Ud over den markante røde mur er der nogen ting, som præger haven. Én af dem er brugen af jern! Man finder jern i flisekanter, som stativer og til små  og større finurligheder. Behøver jeg at sige, at jeg er vild med det?


Se, hvor fint! Stativer, lerpotter og hosta går op i en højere enhed, placeret her ved en rød mur.


En fin lille fugl ved et af de rigtig mange steder med vand i haven.Flisestien er lagt i en jernramme, som er hævet en smule over jorden - det er raffineret og meget smukt.

I køkkenhaven og haverummet på den anden side af den røde mur er der højbede af jern.

LINJER OG AKSER
Et andet måske endnu tydeligere element er de mange linjer og akser i haven, som er markeret på forskellig vis. Nogen af kiggene er meget markante, mens andre er mere som et hint.

Hækkene udgør her byggestenene i aksen tværs gennem haven.Samme kig som ovenover, bare endnu længere tilbage og dermed et længere kig. Her står vi i pergolaen med blåregn.En skøn detalje: et koøje i hækken! Når hækken er vokset på plads omkring jernstativet her, vil der være et hul i hækken, så blikket følger en akse langs med den røde mur under den nye pergola. For enden - inde i hegnet - står en løve og samler blikket.Portalen som indrammer gavlen i huset - undervejs forstyrres vi på fineste vis af den runde terrasse i den gule have.En anden lille lineær detalje - en hel række gamle syltekrukker tilplantet med margueritter - de står på terrassen foran vinduet.

STAUDEBEDENE
Jeg er også nødt til at fremhæve de smukke, smukke staudebede. De lyserøde/lilla - de gule og de hvide. Frodige og dygtigt sammensat. Med overstandere af buske og mindre træer. Svære at tage billeder af, så farverne syner ordentligt, men ikke desto mindre helt fortryllende.

 


 

 


  

Tak til Susanne og Thorben for at åbne havelågen, så vi kunne få lov at opleve deres smukke sted. Mange af de fine oplevelser har jeg slet ikke nævnt: skoven, søen, huset med en fantastisk tilbygning, træerne plantet i stråler, rosenhaven, hækkene, kulen og meget, meget mere. Her er masser at se og sanse.

Det var dejligt at få lov at hilse på dig, Susanne - og rigtig skønt at så mange fandt vej til jeres have i løbet af dagen! Der er på alle måder sol over Solbakken!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 kommentarer:

 1. Flot præsentation af en flot have. Jeg besøgte den for et par år siden og kan genkende meget og glæde mig over de mange nye tiltag, som jeg glæder mig til at se på et tidspunkt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bestemt en dejlig have, hvor der er meget at opleve.

   Slet
 2. Tak for mange billeder Solbakken, det er en fantastisk oplevelse at se deres have. Ligesom Lisbeth fra Ebeltoft, har vi også været der for to år siden. Det er et spændende sted med alle finurlighederne, der er ikke blevet mindre. Thorben er dygtig til mange ting, og Susanne klarer beplantningen i den grad, så det hele passer sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et par dygtige folk i den have - og det ses!

   Slet
 3. Hej Åse. Tusind tak for det flotte og udførlige indlæg om haven, og ikke mindst tak for besøget. Det var så hyggeligt at møde dig/jer:) Det er sjovt, at du har taget billedet af koøjet udefra, for det har jeg slet ikke overvejet selv. Jeg kigger hele tiden igennem det den anden vej.
  Kh Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt med koøjet! Jeg så det slet ikke 'indefra'! Det var én af mange skønne detaljer i jeres have, som jeg var vild med. Og det helt fine er jo, at alle de mange detaljer i den grad spiller sammen og danner en smuk sammenhæng.

   Slet
 4. Tak for en dejlig tur rundt i Susannes have, den står også højt på min ønskeliste :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også længe glædet mig til at se haven - og jeg blev bestemt ikke skuffet!

   Slet
 5. En imponerende have! Og sjovt at se den gennem dine øjne, Aase! Jeg er fascineret af haver, der følger en overordnet plan. (Det har mine haver aldrig gjort ...). Tak for turen til Solbakken :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en meget smuk have - og ganske særlig. Bondemanden er ikke voldsomt interesseret i haver, men da jeg tog både 2. og 3. tur rundt, fandt han en bænk i skoven, hvor han næsten ikke var til at hive væk igen - her er simpelthen noget for enhver.

   Slet
 6. Flot have. Sjovt med alle de lange kik. Jeg kan godt huske jeg somme tider har set den på en blog. Men det er vist længe siden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er virkelig mange lange kik i haven - og de er fine alle sammen. Susanne har ganske rigtigt en blog, hvor man kan følge haven - hun opdaterer i ny og næ, men ikke så ofte som tidligere.

   Slet
 7. Dejligt portræt du har lavet af Solbakkens have - vi var der for 2 år siden og vi kommer tilbage om et par uger. Susanne og Thorben har lavet et kæmpe arbejde med deres have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en imponerende have - og bestemt et besøg værd. Jeg er sikker på, at det bliver spændende for jer med et gensyn, for hos de to, sker der jo noget nyt hele tiden. Og det der orangeri er bare megaflot - når først Susanne får det indrettet, så bliver det helt fantastisk!

   Slet