mandag den 15. februar 2016

Magnoliaen

Magnolie er et skønt træ at have i haven. Ikke bare er det ubeskriveligt smukt, når det blomstrer, men træets flergrenede struktur er spændende, og så er de nemme at drive til blomstring indendøre på denne tid. Dermed forlænges sæsonen.


Mange kan ikke nænne at klippe i træet, men mit har nu en størrelse, så beskæring er nødvendig, så der bliver klippet!
Træet måler vel knap 3 meter i højden, jeg husker ikke, hvor gammelt det er, men +15 år vil jeg tro. Jeg har planlagt beskæring af de nederste grene i år - jeg kan ikke køre under dem med plænetraktoren, og det har været galt et par år, men grenene er blevet gemt til i år - til en helt særlig anledning! De skal bruges til vores ældstes konfirmation her i foråret.


Jeg overvejer at beskære det i toppen også, så det får paraplyfacon - hvis nogen kender magnoliaerne ved det gamle rådhus i Vejle, så er de klippet sådan (vist mest pga. af vinduerne) - men de træer er ualmindeligt smukke. Er der mon nogen, som har erfaringer eller evt. en holdning til det? Jeg hører gerne, hvad I mener!

 
Træet fra forskellige vinkler, det står, så vi kan se det fra stuen og terrassen.


Ved siden af magnoliaen står en gammel hvid rose, som dukkede op, da vi fældede en masse stedsegrønt her efter orkanen i '99 (måske var det i virkeligheden dengang, jeg plantede magnoliaen?) I bedet under de to er der akelejer i massevis.


Sidste år plantede jeg endnu en magnolie, en stjernemagnolie. Den står her bagved den store lige foran rhodoerne - lille og lidt undseelig endnu!

12 kommentarer:

 1. Vores stjernemagnolia er nærmest klippet i paraplyfacon, og det kan vi faktisk godt lide. Jeg kan ikke huske, hvordan vi startede på det; men vi ville i hvert fald gerne lette på træets udtryk og have mulighed for noget bunddække under det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder godt, Marie - så skal jeg måske prøve det - det kunne være lidt fint i en højde over rosen på sigt. Tænke, tænke, tænke....

   Slet
 2. Flot træ, jeg har ingen erfaring, mine er så små endnu, så jeg har ikke nænnet at klippe. Men af Maries kommentar at læse, må det kunne lade sig gøre uden problemer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Når de er små, er det jo umuligt at få sig selv til at klippe i dem - og også unødvendigt - men de er fine at drive inde!

   Slet
 3. Jeg har et par små Stjernemagnolier, som jeg er meget glad for, også selv om de skæmmes lidt af de små indhegninger, som er nødvendige for at have dem i fred for rådyrene. Og så har jeg en soulan.... hvad det nu er, det hedder, og som du viser så smukke billeder af. Det er jeg imidlertid ved at være træt af. Det er pænt på den anden side af en halv snes år og har stadig ikke blomstret, og heller ikke i år bliver der noget af den slags, for der er ingen blomsterknopper, har jeg lige konstateret. Måske kan det ikke lide min sandjord, eller jeg har ikke givet det gødning nok? Jeg ved godt, at man skal ruste sig med tålmodighed, når det gælder de vækster, men altså ti år rigtig længe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm mit har blomstret fra det første år mere eller mindre - og jeg har i den grad sandjord - men hvorfor din ikke blomstrer, det kan jeg ikke regne ud. Med mindre der er tale om et tulipantræ, som skal være ret gammelt før end det blomstrer - men dets blomster er helt anderledes end magnoliens. Mange kalder magnolien tulipantræ, sikkert pga. af blomsternes lighed med tulipanen, men det er ret beset et helt andet træ.

   Slet
 4. Hej Frede.Flot stort magnolie træ du har.Og en god ide at klippe lidt fra bunden.......det har jeg gjort i år.Viser faktisk de smukke blomster i mit indlæg.
  Men synes da også at det kunne være flot at klippe den i paraplyfacon.
  Jeg købte en hvid stjernemagnolie i efteråret som jeg har plantet i en stor krukke.
  Er rigtig spændt på at se om den blomstre i år.
  God dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har også klippet det nedefra før - synes det letter træet så fint, og så kan det brede sig ud over både græs og blomsterne nedenunder. Jeg er også spændt på om min nye stjernemagnolie vil blomstre i år!

   Slet
 5. Hvor er din Magnolie smuk og stor. Jeg glæder mig til min får lidt mere højde på. Jeg har altså sidste år klippet et par af de underste grene af mit selvom det ikke er så stort. Nøøøj hvor jeg glæder mig til om ca 15 år..;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige pludselig så er buskene alligevel blevet store - syntes længe, min var lille! Men hvor jeg er glad for den!

   Slet
 6. Kære frede den er så stor og smuk, og når nogle grene er i vejen for få klippet græsset, skal den beskæres. Men når man som mig har plantet en sidste år - en susan - og den er måske en meters penge, så virker det helt forfærdeligt at beskære sådan et træ. Men har i forvejen svært ved at beskære noget som tager lang tid om at vise sin fulde bragt. At klippe den så den får den form kan jeg godt se er en god ide, .... jeg ved godt at det er en nødvendighed, men jeg måske valgt i første omgang tage lidt af græsset, men det er også bare at t.... i bukserne, det varmer kort...
  Men den er sørme flot
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt sikker på, at det er træet, som skal beskæres nedefra og ikke græsset, der skal fjernes - dels fordi jeg glæder mig helt vildt til at pynte med de grene til datterens konfirmation og dels fordi jeg elsker, når træer 'hænger' ud over plænen - så bed og plæne arbejder sammen. Volapyk? Håber, du forstår meningen!

   Slet