tirsdag den 11. oktober 2016

Parykken og hullerne
I dag har jeg været på planteskolen, og jeg kan afsløre, at det meste af mit gavekort fik ben at gå på! Jeg ville gerne finde et træ til mit staudebed, og valget faldt på et Japansk kirsebærtræ 'Shirotae'. Det bliver ikke så højt, blomstrer i foråret og giver mit bed både højde og tyngde.

Det er blevet plantet, og jeg er vældig godt tilfreds med udtrykket - før syntes jeg, det var fladt og lidt for bar mark, nu har det fået mere karakter.
Jeg fik også købt nogle stauder til hullerne, så nu er bedet godt fyldt ud - nu må de gerne brede sig lidt... Jeg har plantet: hestemynte 'Croftway pink', kortlæbe 'Paradise Delight', høstanemone 'Königin Charlotte', pileurt 'Speciosa' og floks 'Eva Cullum'.

I bedet ved bænken har der længe været bar jord, men i dag kom syrenhortensiaen ' Limelight' med hjem - den venter jeg mig meget af!

Efter endt plantning gik jeg i gang med parykken:

Det er lidt af en opgave! Mit irisbed skal fornyes - de skønne blå iris er blevet for gamle og blomstrer ikke længere overdådigt, så nu skal der ske noget! Der ligger mange overvejelser bag, for når irisbedet er på sit højeste, er det fantastisk - se her:


Men resten af året er det lidt kedeligt dat se på. Da mine iris trænger til at blive delt, har jeg bestemt mig for at ændre bedet. Der vil fortsat være iris, men kun i noget af bedet - resten skal bruges på et flammebed, som skal blomstre i eftersommeren.

Så i dag gik jeg i gang med at klippe parykken af og grave de kæmpestore planter op. Jeg nåede da lidt af det.

Hvis nogen gerne vil have blå iris, så har jeg så rigeligt, I skal bare sige til!

8 kommentarer:

 1. Der er godt nok mange iris, jeg har desværre ikke plads til flere, det er ellers en pæn farve.
  Det er fine planter, du har købt, du kan roligt vente dig meget af Limelight, den er skøn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er mange iris.... mit iriseventyr startede med en lille klat iris, som var klemt inde mellem buske og træer og som aldrig blomstrede for alvor - sådan stod de i mange år, også efter jeg overtog haven. Da vi så lavede om, fik den en chance, blev delt og fik plads - og så åbenbarede sig den fine, fine blomst! Derefter blev den delt i mange små og plantet i bedet her, hvor den har gjort det rigtig godt.

   Slet
 2. Hej Frede.Du kan rigtig glæde dig til din japanske kirsebær blomstre.Er bare SÅ glad for mit der har en del år på bagen.Og det står bare så fint der i dit bed.
  Og limelight har jeg to steder............får jo den smukkeste farve her om efteråret.
  Så glæd dig
  .Rigtig god dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil glæde mig til at det japanske kirsebærtræ blomstre - det er sjovt, som træer også har deres storhedstid. Jeg husker de japanske kirsebærtræer som barn, hvor det var næsten helt eksotisk, så blev det hvermandseje og i dag er det lidt retro, tror jeg! Limelight er så til gengæld meget populær og på mode netop nu - den glæder jeg mit også rigtig meget til!

   Slet
 3. Det er da utroligt, så stor en forskel det bitte træ gør.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig, jeg er også helt overrasket, selvom det hele tiden har været planen - men det bitte træ giver bare en hel masse til bedet - det er så skønt at se!

   Slet
 4. Det var et fint træ du fik for dit gavekort og Limeligt er også smuk. Du har godt nok været flittig med at grave.
  Jeg er så vild med dit Irisbed, men forstår godt at det er lidt kedeligt at kigge på bedet når der ikke er blomster i Irisen.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det med at grave i irisbedet er en anelse hårdt - det er et stort sammenfiltret garn! Også jeg er vild med det irisbed - det er usandsynligt smukt, når det står i fuld flor - men hver ting til sin tid, de trænger til at blive delt, og så skal der ske noget nyt. Men det forsvinder jo ikke, jeg er spændt på at se, om jeg kan bevare bare noget af magien!

   Slet