mandag den 12. oktober 2015

Noget om udsigtSom man kan se på mine forrige indlæg, har jeg fået udsigt fra min have. En på mange måder smuk udsigt over vores marker. Men - for der er et men! Midt i det hele skærer sig en motortrafikvej - og en ret forhadt én af slagsen, set her fra min pind.
For 17 år siden blev vi præsenteret for tegningerne af den vej, og det var tydeligt, at den ville få betydelig indvirkning på os både på driften og personligt. Vi diskuterede, om vi skulle lade os ekspropriere 100%, eller leve med generne. Det endte med, at vi blev - og vi fik en pæn erstatning på den driftmæssige side.

Nu ligger den der så, efterhånden pænt integreret i landskabet. Trafikken er ikke voldsom (der er mange andre, som har meget mere voldsom trafikstøj), men forandringen fra åbne marker og fornemmelsen af stilhed er ret stor - for det er væk for altid.

De første år mistede jeg fuldstændig interessen for haven. Den blev holdt, men det var ingen fornøjelse for mig længere. Senere fik vi børn, og det var helt naturligt, at haven blev nedprioriteret. Men efterhånden som børnene blev store, vendte haveinteressen tilbage - trods den konstante susen fra vejen nød jeg at arbejde derude igen - men sluttet fred med støjen har jeg ikke.


Derfor var det også med tøven og bæven, at jeg gik med til at åbne op i haven, så der nu pludselig er frit udsyn til motortrafikvejen - ikke kun fra min have men også fra huset.

Heldigvis gør LYSET hele forskellen! For jeg har fået lys og luft i haven - og dét er helt fantastisk! Jeg er ikke sluppet for støjen, men den er jo heller ikke blevet værre, til gengæld har jeg fået et helt magisk lyshav ind! Det er så godt!

7 kommentarer:

 1. I love the photos. Thanks for sharing

  SvarSlet
 2. Man kan godt vende sig til meget, men det tager tid når det er noget hvor både lyd og udsigt bliver berørt. Det lyder til at du flere år efter er nået til et punkt hvor du ikke hører støjen fra vejen så meget. Og hvor har du fået en smuk udsigt og et dejligt lys.
  Din have er jo blevet en hel anden og når først bedene vokser til næste år få øjet også noget andet at fokuserer på.
  Rigtig dejlig dag
  Kh Linda

  SvarSlet
 3. Kære Frede.
  Ja der fordele og ulemper. Og tro mig jeg kender godt den del med støj. Du ved hvor jeg bor,og lige op af min have tja lige op af huset har vi den store vej som går fra Tønder til Kolding. Og der er megen trafik der kommer den vej. I de første år havde jeg meget svært ved at klare den vej, både pga støjen, børn der legede og måske lige pludselig kommer ud på vejen, når de skulle cykle til skole. Og der har da også været en del trafikuheld. Men af en eller anden årsag har jeg affundet mig med den vej og larmen den hører jeg næsten ikke mere. Så man kan væne sig til støjen, og jeg ser slet ikke vejen mere, men udsigten og lystet.
  Lige nu er der ikke meget der tager og bryder og lige nu er der heller ikke meget på marken,men når du har plantet færdig og noget er højere end andet vil det du ser lige nu være skærmet af og du vil sikkert kun have øje for det smukke og de ting du har valgt der skal gro der.
  Kh. Kirsten

  SvarSlet
 4. Lys er dejligt! Og på billederne fornemmer man faktisk ikke rigtigt vejen, men jeg forstår godt at den irriterer dig! Da jeg i nogle år boede på landet var det også relativt tæt på en motortrafikvej, men vi vidste at vejen lå der, da vi købte huset. Det må være ret hæsligt når tingene sker i den omvendte rækkefølge! Men det er i hvert fald rart at høre at I blev rimeligt kompenseret! Og din udsigt er altså i bund og grund meget smuk :-)

  SvarSlet
 5. Jeg kan godt forstå, at du nyder lys og udsigt og ikke bryder dig om støjen fra vejen. Det er ikke nemt at få det hele. Hos os går der kun en lille vej forbi til marker og et sommerhusområde. Der kommer store traktorer forbi, som larmer rigtig meget, det er jeg også generet af, men igen man kan jo ikke få det hele. Vores udsigt ser flot ud på billeder, men egentlig er det bare en brakmark, hvor nogen har stillet gammelt ragelse, ikke særligt kønt, men hvem flytter det. Der er ofte en slange i paradiset. Det bliver helt sikkert flot hos dig næste år og alle de kommende år.

  SvarSlet
 6. Hej Frede.Ja!! som Lisbeth skriver så kan man ikke få det hele.Men jeg kan høre på dig at du er rigtig glad for at du nu har fået masser af lys ind i din have...................og en dejlig udsigt.
  Og når der vokser lidt nyt grønt op er jeg sikker på at du bliver glad igen.
  Rigtig god dag Knus Jette

  SvarSlet
 7. Hej Frede. Det er en fuldstændig fantastisk buket med dahlia'er og høstasters.
  Det ser så fint ud, måden, hvorpå du har mærket bedene op med de små træpinde. Det tror jeg lige jeg kan bruge i forbindelse med at lave nye bede, så tak for billedet.
  Kender godt til larm - vi har 4 vindmøller som larmer og giver skyggeblink, opsat af naboen, efter vi havde boet her i flere år. Det er bare øv.
  God dag herfra!

  SvarSlet