søndag den 18. oktober 2020

Slut på efterårsferien

Aspirin

Sådan en uge går hurtigt! Det er allerede søndag, og efterårsferien er slut. Vi har nydt det! Det er ikke blevet til så meget havearbejde, til gengæld har vi været en tur på Bornholm. Det var et skønt gensyn!

Ved Helligdomsklipperne

Vi kom hjem til middag i dag, så jeg nåede også lidt i haven. Hvilket vil sige, jeg fik gravet lidt mere græs af... Nu begynder det at ligne noget, men der er endnu et par timers arbejde derude.Mine dahliaer står endnu, så frosten har ikke bidt her. Der er stadig gladiolus og stauder, som blomstrer og faktisk også et par roser.


Jeg har en ting med kål. Jeg synes, de kan være finurlige og dekorative i mange sammenhænge. Som regel har jeg palmekål plantet ud i bedene - bladenes struktur er noget særligt, de står hele vinteren og blomstrer med de fineste blomster næste forår. I år har jeg også forsøgt mig med nogen af de røde kål.


Som nu i altankasserne i pavillonen, hvor jeg i forsommeren satte rødkål sammen med silverfall. De står nu med sjove, små, runde hoveder på stilke.


Den røde grønkål her er da også fin med sine krusede blade. Mine kål i køkkenhaven har ellers haft en del modgang i form af rådyr og senere kållarven - alligevel ser de ret fine ud nu, og de får lov at blive stående vinteren over.

14 kommentarer:

 1. Ja men det pynter da altsammen her om vinteren - også kålen især når den er rød.
  Godt I nåede både ferie og du lidt i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er godt med noget farve og struktur i bedene vinteren over :-)

   Slet
 2. Lyder dejligt med en lille efterårsferie, og så hjem til den smukke have bagefter.
  Der sker en hel del med dit gravearbejde, og det giver jo varmen nu hvor kulden kommer snigende. Jeg har aldrig haft held med palmekål, men almindelig grønkål holder sig også flot gennem vinteren, og vokser troligt ud igen og igen uanset angreb fra larver og rådyr. Kål er næsten altid dekorativt.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig i det med kålen - den er bare dekorativ!

   Slet
 3. Flotte geoginer,, Utroligt på denne årstid. Det er asterstid, der kan jeg osse være med. Mine er så fine lige nu.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, geoginerne er flotte endnu - mine bliver først puttet, når den første frost har bidt i dem - det må gerne vente lidt endnu :-)

   Slet
 4. Dejligt med en tur til solskinsøen. Og knap nok er du hjemme igen, før du har gang i gravearbejdet - du er ret energisk. Det nye bed bliver helt sikkert godt, den rektangulære form er fin. Det er et flot georginebed, planterne er store og blomsterrige. Lader du knoldene ligge i jorden?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, mine geoginer overvintrer i jorden. De bliver dækket med halm og vintermåtter - det plejer at være effektivt. Så de får lov at få en snert frost, før jeg gør noget ved dem.

   Slet
 5. Dengang vi boede på Sjælland, holdt vi ferie på Bornholm hvert år. Nu synes vi, der er blevet for langt (mere end dobbelt så lang transporttid). Men det er en skøn ø, som jeg savner.
  Det bliver virkelig godt, dit større bed, så det må du tænke på, når du graver græstørv. Det er jo ikke verdens sjoveste arbejde.
  Jeg havde faktisk en kål for to år siden, og den var virkelig god. Det har jeg helt glemt i år, så tak for påmindelsen. Jeg må notere det i 2021-kalenderen.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg troede faktisk også, at det ville være en lang køretur - ingen af os gider rigtig, det med at køre langt i bil. Så jeg var noget overrasket over, at det faktisk slet ikke var slemt. En enkelt pause og så ellers bare derudad!
   Ja, jeg drømmer løs, mens jeg graver!

   Slet
 6. Vores georginer har ikke været den helt vilde succes i år og blomstrer vist lige nu det bedste, de har gjort, så frosten må godt lige vente lidt med at male dem sort. Jeg må tilstå, at min bedre halvdel tager fat, når der skal fjernes græstørv. Det er ellers ikke, fordi jeg normalt spiller den lille, sarte kvinde; men sådan er arbejdsfordelingen nu engang blevet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må gerne vente lidt med frost, helt enig! Geoginerne har heller ikke her nået de sædvanlige højder, men de har været ok.
   Jeg håber altid på, at min bedre halvdel tilbyder at grave græstørv, men det sker desværre aldrig. Nok mest fordi han ikke helt kan se formålet - han synes vist, det er fint, som det er! Så jeg må selv gribe spaden, hvis der skal ske noget nyt.

   Slet
 7. Sikke en god idé med kålen - det må jeg huske næste år.
  Hvor har du mange smukke blomster stadigvæk, og det lyder dejligt med turen til Bornholm.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kål er så fint - og dejligt med noget at se på vinteren over - og så kan de jo spises, ikke at forglemme :-)

   Slet