mandag den 17. august 2020

In her prime

Nu står den, som jeg allerbedst kan lide den! Meget fyldig med sine tusindvis af små, grønne knopper, som tilsammen danner den fineste bedkant eller det smukkeste modspil til buske og stauder.

Jeps, det er såmænd den helt ordinære staude sankthansurt jeg hylder her. 'It's in her prime', hvis du spørger mig. Den er jo også fin inden sensommeren og såmænd også efter udspring, men lige nu er den aller, aller smukkest.

Det er oven i købet en nem staude, som formerer sig uden de store sværdslag, holder sig stående (næsten) og så kommer den bare igen og igen. For at det ikke skal være løgn, er den også nøjsom og klarer sig forholdsvis godt i en tid uden regn.

Jeg bruger den som kantplante langs mit lange kig, som smukt fyld i det grønne bed, som bund i bedet med hængepil og som neutral selskabsplante i staudebedet. I buketter udgør den det grønne islæt og hjælper med at holde de andre blomster på plads. Den kan det hele!__________________
__________________Efter 12 hektiske og meget varme dage er høsten i hus - både vores, svogers og naboens - så køres mejedyret i pit. Vores eget halm er under tag - det, der endnu ligger på marken, er solgt, snart kommer det også væk. Det har været en nem høst med alt det høstvejr, vi har kunnet ønske os. Samtidig har der været god vægt og pæne kerner i kornet, og det har været på sit højeste - i sin prime så at sige - da mejetærskeren kom forbi, så høsten 2020 vil gå over i gårdens historie som én af de gode, hvor både vejr, maskiner og avl har spillet noget nær max!
Ham takker alle vi med sang
for alt, hvad han har givet, 
for hvad han vokse lod i vang,
for ordet og for livet.

______________________________________


P.S. Titlen på indlægget er inspireret af titlen på en fantastisk bog, som jeg pludselig får lyst til at genlæse! 'The Prime of Miss Jean Brodie' af Muriel Spark, 1961. Mon I kender den?

11 kommentarer:

 1. Jeg forstår din begejstring for Skt. Hansurten på alle punkter og er selv ved at etablere en god bestand her. Oven i købet giver den smukke grøn-blå duggede farve en illusion om kølighed og fugtighed, som lige nu er et ekstra plus, hvis altså ikke lige man står og skal høste:)
  Tillykke med den gode høst! Mon ikke de fleste er ved at være i mål efter dette perfekte høstvejr.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke at forglemme den grøn-blå farve - den er så fin! Tak - her står der fortsat afgrøder på markerne rundt omkring, men det meste er da høstet.

   Slet
 2. Jeg synes, jeg havde lagt en kommentar her, nu er den i hvert fald væk. Måske var det i et tidligere indlæg. Det ser flot ud med alle de Skt. Hans urt. Bogen kender jeg ikke.
  Godt høsten er overstået, og at den har været god.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sødt af dig at lægge en ny! Det er skønt, høsten er i hus - det har været hektisk, men stort set problemfrit - det er luksus!

   Slet
 3. Den bog husker jeg godt - og filmen :-) Tillykke med høsten - og ja, der er ikke meget, der er så fint som grønne Sankt Hans Urt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk har jeg aldrig set filmen andet som små klip - og den passede slet ikke med de billeder, jeg har i hovedet, så jeg tror, det må blive ved det :-) Tak - dejligt vi er færdige.

   Slet
 4. Godt for dig og din have at sankthansurten står så flot. Her ville den lægge sig hen ad jorden efter højst en enkelt sæson. Romanen har jeg undervist i adskillige gange, dengang jeg var engelsklærer i gymnasiet. Den har mange interessante aspekter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har sikkert ret i, at min magre jord er en fordel i forhold til at sankthansurten bliver stående. Den er sådan lige på kanten i år, hvor væsktforholdene nærmest har været perfekte.
   Det var også i gymnasiet, jeg mødte Jean Brodie og hendes piger - den bog har gjort et stort indtryk - sammen med 'To kill a mockingbird' er det måske grunden til, at jeg selv blev engelsklærer?

   Slet
 5. Sankthansurt utrolig smuk, og det er nemlig rart, at den nøjsom og klarer sig forholdsvis godt i en tid uden regn. Hvor står den fint som afslutning ved græsset.
  Det tørre og solrige vejr her i høsten har været en gave for landmænd i år.

  SvarSlet
 6. Sankt Hans urt er ganske rigtigt flot i meget lang tid, fordi den er så fin i knop.
  Tillykke med den gode høst. Er det mon maj måneds kulde, der har gjort laderne fulde? Jeg husker ikke maj ;-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 7. Det ser bare godt ud med dine Skt. Hans urt - en skøn plante.
  Tillykke med høsten.

  SvarSlet