lørdag den 10. juni 2017

Hjemvendt fra solskinsøen

Jeg er netop hjemvendt fra 5 dage på solskinsøen Bornholm. Mens store dele af landet og Vejleområdet især var ramt af regnvejr, levede øen fuldstændig op til sit navn. Vi har haft det skønneste lejrskolevejr med høj himmel, sol og 15-20 grader - intet mindre end perfekt! Bornholmerne fik også deres del af regnen, men det foregik meget belejligt om natten.


Det var jo ikke nogen havetur, men jeg sneg mig dog til et par haveoplevelser undervejs. Billedet ovenover er nu ikke nogen have, men en smuk purløgsmark lige uden for Svaneke.


Én dag besøgte vi Ertholmene - som hovedsageligt består af de beboede øer Christiansø og Frederiksø. Det meget specielle miljø og de ringe pladsforhold på øerne giver nogen anderledes haver. Rundt omkring på øen er der placeret små haver, hvor der nu er mulighed for det.


På kanten af Frederiksø passerede vi denne skønne have, som nærmest ligger i en gryde omgivet af stendiger.På Christiansø findes en labyrint af stier imellem en masse små haver - dem blev jeg opmærksom på, sidst jeg var på øen - da fik vi nemlig lov til at besøge én af dem. En skøn oase med drivhus, havehus, vandhul og masser af hygge - du kan læse mit indlæg om det besøg her.

Denne gang blev vi ikke inviteret ind i en have, men jeg fangede en enkelt over havelågen.


Her danner klippevæggen en naturlig afgrænsning af haven, og pladsen er udnyttet til både pryd og nytte - jeg er vild med det!

Min egen have er blevet vandet godt igennem i ugen, der er gået. 60 mm er det blevet til, heldigvis uden skybrud. Men nok til at en del stauder er væltet, så der venter noget arbejde med nedklipning og oprydning.

Sidst får I lige et billede af én af de fredede planter på Ertholmene - en smuk gyldenlak, som norske sømænd importerede hertil i form af frø. I dag vokser den vildt på øen.


Jeg må se at få læst op på haveblogsene - vil jo så nødig gå glip af noget!

10 kommentarer:

 1. Dejligt at I har haft en god tur! Her hos os har det også mest regnet om natten, og solen har skinnet om dagen, men vi ligger jo heller ikke SÅ langt fra Bornholm :-)
  Jeg har aldrig set er purløgmark, men den er godt nok smuk! Og gyldenlakker - åh, de er så skønne.
  Velkommen hjem, Aase!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nana! Jeg er ikke helt landet endnu, men nu kalder hverdagen. Purløgsmarken var så smuk - et fantastisk syn!

   Slet
 2. Godt at være hjemme igen, haven kan ikke have savnet dig, når andre sørgede for at vande for dig.
  Det ser spændende ud på solskinsøen, det er mange år siden, jeg var der, helt nøjagtig 30 år :)
  Hvor heldigt at I havde fint vejr til turen. Min yngste søns svigermor (tidligere skolelærer) var der også samtidig med jer. Gad vide om hun savnede nogle unger at gå rundt med :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg gad godt til Bornholm uden skoleelever - det har jeg aldrig prøvet! Men hvis man kommer derover i lejrskolesæsonen, er det vist nemt at finde nogen elever at gå med! I sidste uge var der ikke så mange skolebørn, fordi ugen var kort - og det var skønt! Vi havde ofte seværdighederne for os selv, og det gør altså en forskel!

   Slet
 3. Velkommen hjem igen :-). Bornholm er så skøn, vi er kommet der en del, desværre er det lidt for lang tid siden vi sidst har været der og nu hvor jeg læser dit indlæg, bliver savnet ikke mindre. Purløgsmarken er så flot. Jeg husker med gru min tur til Christiansø, det var efterår, regnvejr og et ondt blæsevejr - både frem og tilbage - ugh. God arbejdslyst i haven derhjemme. Mange hilsner Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sejlturen til Christiansø kan være ond - jeg bliver nemt søsyg. Så den står på søsygepiller, og så sætter jeg mig udendørs agter - og bliver siddende! I år gik det fint, men det gør det ikke hver gang... Jeg håber, jeg kan komme i haven i eftermiddag!

   Slet
 4. Det var smukke billeder du viste fra Bornholm. Jeg har aldrig set så mange purløg på samme sted,der må havde været en duft uden lige. Gyldenlak historien kendte jeg ikke ,ej heller at den var fredet. Godt at jeres haven,ikke er druknet i vand.Nu håber jeg, at der følger nogle gode dage med sol og varme så du/I rigtig kan nyde haven. Knus med ønsket om en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Purløgsmarken var meget smuk - derfra hvor jeg stod, var der en svag duft, men ikke overvældende. Faktisk er al vegetation på Ertholmene fredet, fordi de mange turister er en stor belastning - men især denne gyldenlak og den specielle persille, som findes på øerne, værner man ekstra meget om.

   Slet
 5. Både gyldenlakken og purløgsmarken er helt forrygende smukke, det må have været dejligt at opleve.
  Skønt med godt vejr til sådan en lejrskoletur.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var nok mest os på 50+, som så skønheden ;-) - heldigvis har de unge så øje for noget andet! Vi havde en fantastisk tur med godt humør og masser af gode oplevelser sammen.

   Slet