lørdag den 23. januar 2021

Havearbejde & andre glæder

I formiddags var der opholdsvejr. Jeg trak i havetøjet og gummistøvlerne for at rydde op efter blæsevejret. Egen havde smidt store og små grene, og hængebirken havde heller ikke holdt sig tilbage.


Det gjorde godt med frisk luft i lungerne, trillebør og rive i hånden. Det er vist første gang i år. Lidt atypisk for mig som normalt har gang i havearbejde året rundt. Jeg kunne så heller ikke nøjes med at rive lidt - det var jo alt for hurtigt overstået. 


Så jeg gik i gang med at fjerne noget bunddække i et bed. Bedet er velsignet med flere forskellige slags bunddække: hasselurt, vinca og især have-guldnælde. Den sidste slags havde efterhånden bemægtiget sig det meste af bedet og dets planter, så det skulle gåes efter med hård hånd. Guldnælder laver meterlange udløbere, som kan etablere sig. Så når først den har fat, så går det stærkt. Det gik lige vel rigeligt ud over bunddækkeroserne sidste sommer.Nu er bedet ryddet for de største og værste planter. Der må gerne være lidt tilbage, men jeg vil hellere have at hasselurten breder sig, men det gør den kun langsomt. Der står også en stor rododendron i bedet, den breder sig også lige vel rigeligt, så det går ud over stjernemagnolien og en hortensia på den anden side. Jeg overvejer at stamme den lidt op - kan man mon det?


I den anden ende af haven er der ved at ske ting og sager med den gule troldnød - den er lige på trapperne. Snart springer den helt ud med sine bitte små serpentiner! Den lyser så dejligt op i mørke januar.

I jordhøjde sker der også lidt af hvert. Rundt omkring dukker diverse løgplanter op - det går absolut den rigtige vej! 

Efter et par timer i haven gik jeg ind - og i løbet af de næste timer begyndte det regne, og så blev det rigtig vandkoldt. Så den eneste havetid det blev til her i eftermiddag, var den tid det tog at tage billeder....


Så kan man da i stedet slænge sig i sin julegave! En lækker solstol i bambus. På sigt skal den selvfølgelig ud i haven, men indtil videre gør den det ganske udmærket her med udsigt over haven. 


I går havde vi fornøjelsen af udsigten til en flok kronvildt på marken uden for haven. Normalt kommer de forbi i fuld fart, men de havde god tid i går, så vi nåede både at tage billeder, film og hidkalde husets ungdom, inden dyrene tog flugten mod skoven.14 kommentarer:

 1. Jeg har heller ikke været meget i haven i denne uge, men i dag lykkedes det heldigvis. Jeg har også samlet grene op og klippet blade af påskeklokkerne.
  Du kan godt stamme din rhodo op, marts er et godt tidspunkt, hvis du ikke vil vente til den har blomstret. Jeg kan ikke rigtigt se, om der er knopper på de nederste grene. (det er der vidst?) Hvis der er ville jeg vente til de har blomstret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fint, det kan vente til marts, så kan jeg lige nå at overveje muligheden. Det er jo ikke nemt at gøre om! Tænkte nok, der var råd at få hos dig :-)

   Slet
 2. Det har stormet godt, men vi er sluppet nådigt. Jeg har ikke været ude og arbejde endnu, men jeg har også noget bunddække, der skal væk/tyndes, så det kunne godt være et tidligt arbejde.
  Vi har mange opstammede rododendron og azalea, og det går fint. Eneste ulempe ved højstammede stedsegrønne rhodoer er, at kronen bliver tung i vinterblæst, da tyngdepunktet flyttes opad i planten og rodklumpen er relativt lille. Måske den skal have en pæl, hvis du stammer højt op.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt at komme ud og rive i noget og se hvor langt man kommer! Tak for det fine råd ang. en pæl. Jeg skal vist lige kigge billeder hos dig for inspiration til de opstammede rhodoer.

   Slet
 3. Bunddække er godt med måde. Noget bedre end andre. Men det ser ud som om du har en lille hjælper i haven? hihi
  Min troldnød er da ikke så langt fremme. jeg har lige kikket til den i dag. Formiddagen var osse god her, men vi fik ingen regn til eftermiddag, solen brød frem lige en timestid før solnedgang, herligt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder skønt med sol! Kattene kan godt lide, når man roder i haven, så blander de sig hele tiden. Lidt hyggeligt, og nogen gange irriterende, når de går i vejen :-)

   Slet
 4. Det er dejligt, når vejret er til havearbejde - jeg vil også gå i gang med oprydning og udtynding. Hvor er det smukt at se den store flok kronvildt! Her får vi kun besøg af højst tre ad gangen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig dejligt med vinter-havearbejde - røde kinder og jord under neglene! Kronvildet var så smukt, det er elegante dyr.

   Slet
 5. Jeg har fundet ud af (og det har jeg egentlig godt vidst hele tiden:) at jeg skal ud hver dag og helst lave lidt, så jeg graver ud til større bede når blot ikke det er frostvejr. Og ih hvor har man godt af det! Røde kinder, ømme muskler og en fast og god nattesøvn, så jeg forstår dig så godt.
  Hasselurt er også højt på min bunddække-ønskesedel, men som du siger, er den så langsom at den bliver overhalet af guldnælden. Sikke et job du har haft mellem roserne!
  Dejligt med den gule troldnød, som lyser helt op på denne tid, og flot besøg af kronvildtet. Godt de blev på marken og ikke stormede gennem haven!

  God søndag!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis har de aldrig været gennem haven, selvom vi ser en flok i ny og næ! De er nok for tæt på huset, tænker jeg, de er ret sky. Jeg stemmer også for havearbejde om vinteren - det føles så sundt, og det giver den her fornemmelse af at være lidt foran i forhold til planen - det er skønt!

   Slet
 6. Hvis vejret arter sig nogenlunde, er der ikke noget skønnere end at få startet årets havesæson, og man bliver så godt tilpas efter sådan en gang havearbejde. Det er herligt at gå derude og følge med i alt det, der sker i jordhøjde. Der er næsten ingen blomster, der er så kærkomne som de første vintergækker og erantis.
  God søndag!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er fuldkommen enig! Der er altid noget at gå i gang med, og det føles så godt!

   Slet
 7. Skønt at komme i haven, jeg går også ind for havearbejde hele året, men hvis det regner og sner går jeg nu ikke ud :-)
  Sjovt at du synes Hasselurt ikke breder sig, her hos os sår den sig mange steder og breder sig hurtigt. Jeg er nu glad for den og den er let at fjerne, der hvor den ikke skal være.
  Vi har opstammet Rhododendron mange gang, i det gamle bed med Rhododendron er de stammet så meget op, at vi kan gå under dem, så det kan sagtens lade sig gøre.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg heller ikke i haven, når det regner eller sner - i al fald ikke et meget! Mon det ikke er med hasselurt som så meget andet, det afhænger af jordforholdene. Jeg ville ønske, den bredte sig noget hurtigere.
   Jeg må simpelthen i gang med de rhododendron, så der kan blive plads nok til det hele.

   Slet