søndag den 14. august 2016

Hybenvin

For første gang vil jeg i år prøve at lave hybenvin! Jeg faldt fuldstændig for denne gudedrik hos et vennepar i forsommeren, og nu vil jeg selv prøve at være brygmester.

Det er en meget enkel - men en temmelig lang proces at lave hybenvin. Man må væbne sig med tålmodighed, før man når til en smagsprøve - men al godt kommer jo til den, som venter!

Først skulle der plukkes hyben, dem har vi langs vejen, så det var hurtigt gjort. Dernæst skulle blomst og evt. stilk nippes af - jeg skulle bruge 1 1/2 liter hyben. Portionen her skulle give ca. 5 liter vin.
Man skal bruge en 5 liters dunk - det kunne jeg ikke finde, så jeg bruger 2 mindre dunke i stedet. Hyben puttes i dunkene.


3 liter vand bringes i kog med 1 1/2 kg sukker. Sukkerblandingen afkøles og hældes over mine hyben i dunkene
De 3 næste uger skal dunkene stå uden låg. De skal rystes én gang dagligt. Dernæst sættes låget på, og så skal de stå i 9 måneder (gerne længere). Ind imellem lukkes luft ud fra gæringen. Så kan vinen sies og hældes på flasker, den skal derefter stå en uges tid for at bundfælde - SÅ kan man endelig smage! Og hvis min vin smager ligeså godt som vore venners, så er den værd at vente på!

7 kommentarer:

 1. Det lyder spændende og ganske enkel. Håber vi hører mere om din vin om nogle måneder.

  SvarSlet
 2. Oh ve oh skræk! Min veninde, som introducerede hybenvinen for mig, og som følger med her på bloggen, har lige skrevet til mig, at vinen er bedst efter 3 år!! Tålmodighed er i sandhed en dyd!

  SvarSlet
 3. Ja der skal da noget tålmodighed til, 3 år er længe at vente, vi må håbe, den bliver god.

  SvarSlet
 4. Hej Frede.Spændende med den hybensaft.........men her holder jeg mig til at lave saft af alle mine blå druer.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
 5. Hybenvin det har jeg aldrig hørt om, men det lyder spændende. Held og lykke med processen, håber din vin bliver rigtig god om 3 år. Uha, uha der er laaaang ventetid ;-)

  SvarSlet
 6. Hej Frede.
  Der er nu gået et års tid, og jeg har lige sat samme opskrift igang. Har du nogle erfaringer? blev det godt eller er der nogle gode tips at lære af?

  SvarSlet
  Svar
  1. Som jeg har skrevet i min kommentar her ovenover, skrev min veninde til mig, at vinen blev bedst efter at have stået i 3 år! Så min står fortsat - og kommer til at stå 2 år endnu, så jeg har desværre ingen erfaringer. Men det har virkelig udviklet sig til et langtidsprojekt :-)

   Slet