fredag den 28. august 2015

Østen for solen...

Derude så langt mod øst, som vi kan komme i vort lille kongerige, findes en perlerække af skønne, specielle og fantastiske haver. Stedet er Christiansø, et fæstningsværk der midt i Østersøen, som i den grad er bygget på klippegrund. I betragtning af, at øen er så lille, og at jeg har besøgt den flere gange, så kan det undre, at jeg ikke tidligere har set det skønne skatkammer af haver, som øen kan fremvise. Ad snævre stier bevæger man sig hen over klipperne, og så står man der ved en havelåge.Jeg var heldig at blive inviteret indenfor i denne lille oase, der med sit udtryk fascinerede mig dybt. Den nuværende 'ejer' har overtaget haven for knap et år siden, da havde den været forsømt gennem flere år. Dens patina er charmerende og uhøjtidelig. Haven omgives af stenmur og klipper og ligger nærmest i en gryde.
I haven er der både driv- og havehus, hyggekroge, blomster, bær og grøntsager - her følger billeder af hele herligheden!
 
En lille samling af stiklinger på en lun plads op mod stenmuren 
Frugttræer
 
 og brombærkrat
 
 En imponerende koloni af husløg
 
 Det frodige drivhus

Jordbærbed og udsigt over Østersøen

 
 En bænk op af drivhuset og foran det et bålsted
 
Havehuset med al sin charme

 
Og sågar et vandhul til opsamling af regnvand med egen frøbestand


Skønne detaljer

Jeg ville ønske, jeg havde haft lidt mere tid og lejlighed til at se flere haver på øen - som alt andet i det lille samfund har haverne deres helt egne forudsætninger og dermed udtryk.


 
Nå ja, I skal da også se, hvordan man klarer en flagsnor, som har sat sig fast i toppen af stangen...

6 kommentarer:

 1. Sikken et herligt sted du fandt dig der. Nærmest som en et glemt lille sted, som er vågent op og viser sin skønhed i all sin herlighed. Og sådan fine detaljer som jeg næsten kunne falde i staver over hvis jeg havde været der. men det for jeg også et indtryk af Frede, at du har nydt at være der.
  Kan godt forstå at du gerne ville have brugt mere tid på øen, for der er sikkert flere af sådan nogle fine steder på øen.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må trække på smilebåndet Kirsten - for jeg faldt faktisk i staver i haven og kom ikke med gruppen derfra - og pludselig var de væk! Lidt pinligt....men jeg genfandt dem senere på havnen!

   Slet
 2. Hyggeligt med en tur til Christiansø, jeg sprang over på lejrturen, der var bølgegang :)
  Fin have du fandt der.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja bølgegang - vi fik så rigeligt på vejen derover. Jeg klarede den kun ved hjælp af søsygepille, frisk luft og dyb koncentration!

   Slet
 3. Ja verden er forunderlig, det er derfor det er så dejligt at komme derud. Var på øen med skolen i sin tid og det kunne være spændende at komme der igen som voksen. Sjov detalje med flagstangen og helikopter :-), kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne gang fik turen en ekstra dimension, da en elev fra klassen for et par år siden faktisk flyttede til øen, så han og hans mor viste rundt og fortalte om ølivet. Det gjorde indtryk.

   Slet