søndag den 2. juni 2019

Hvor blev maj af?


Her har været stille. Meget stille. Ikke en lyd hele maj, som ellers er den allersomdejligste havemåned. Pludselig er det juni og sommer.

Maj har været travl på alle parametre, og jeg har fået en skade i mit ene knæ, så overskuddet har været minimalt. Det er gået ud over bloggen og så sandelig også haven.


I kameraet var der billeder fra slutningen af april - og intet fra maj. De smukke forglemmigej sprang i øjnene, dem bliver I ikke snydt for.


Et knæ, der gør knuder, er ikke befordrende for havearbejde - så ukrudtet har gode vilkår. Kræfterne er blevet brugt på de nye bede - og dem er der egentlig rigeligt af i år - de etablerede bede har måttet klare sig selv.


Og det gør de sådan set ret godt. Her er det det nye staudebed, som er overvældende lige nu - og fyldt med et meget grønt bunddække af fuglegræs :-)


Der er masser af lækkerier, og snart springer de første valmuer også ud.


Denne bliver jeg aldrig træt af - den er virkelig fin i bedet.


Det her er så pavillonbedet. Uden pavillon, desværre. I februar gjorde jeg klar til, at den kunne komme op - der blev etableret nye bede og stier og alt var klappet og klart. Bondemanden og jeg havde en aftale i vinterferien, men da blev det pludselig forår - siden da er det gået slag i slag for den stakkels mand med forårsarbejde og senere vanding. Det er meget lidt, vi har set til ham i forløbne måneder. Lige nu har vi fået så meget regn, at tempoet er blevet sat ned - selvom han fortsat vander. Og der er stadig ingen pavillon! Aftalen er flyttet til efteråret, så jeg krydser fingre!

I mellemtiden står jeg med bar jord. Det bryder jeg mig ikke om, så det er blevet til et skærebed. Det passer slet ikke ind i den øvrige beplantning her, men sådan må det være i år. De fleste af mine frølinger er blevet plantet her nu - i løbet af weekenden har jeg plantet mellem 3 - 400 småplanter ud i haven - og en del havnede her.


En del af småplanterne er også kommet her i det nye blå/lilla bed - her er både plantet sommerblomster og stauder.


Græsset på stien er kommet op, og nu er der så også blevet plantet til - her er der, til forskel fra andre steder i haven, blevet plantet i grupper. Det er jeg spændt på.

I det cirkelrunde bed længere ude af stien er de mange dahliaer kommet op - de skal fylde huller ud i år. Næste år skulle der gerne være fyldt med solhat Magnus.


De står her. Sået i efteråret og passet og plejet i drivhuset i tørvepotter. Nu er de plantet over i større potter og skal bruge sommeren på at vokse sig store, så de kan bliver plantet ud i efteråret.


I drivhuset er der næsten kun tomater og agurker tilbage. De trives til gengæld. Jeg har fjernet fliser og forsøger mig med at dyrke direkte i jorden i år.


Det lille skærebed i planteskolebedet er godt på vej - der skal tyndes ud nu, men hvor er det dog svært! Men jeg må i gang!


Også det hvide bed er blevet fyldt med småplanter - her er det den nyetablerede del, hvor der var plads til en del mellem stauderne. Der er plantet frøkenhat Envy, blomsterkørvel og hvide tagetes.

Sådan gik det til, at I fik en stor del af en hel måneds have i ét indlæg - jeg har nået en del på trods af dårligt knæ, og heldigvis bukker haven ikke under for ukrudtet endnu, men den er bestemt ikke dér, hvor jeg gerne vil have den.

På onsdag skal knæet tilses af eksperterne, så håber jeg, de kan gøre noget ved det. Planen er - efter tjekket på sygehuset - at sætte kurs mod Geografisk Have i Kolding - glæder mig stort til blogtræf!

14 kommentarer:

 1. Jeg har også undret mig over, hvor du blev af, men da jeg har set dig på fb, var jeg ikke bekymret, kun forundret, for du har ellers været så flittig. Sådan kan det gå, jeg tog det dårlige knæ i marts, det var et bedre tidspunkt. Det bliver spændende at høre, hvad eksperterne siger, det må vi høre om på onsdag.
  Vi ses.

  SvarSlet
  Svar
  1. Maj er travl, men i år har det været svært at få tingene til at nå sammen, når jeg har ondt - ud over knæet har mine led drillet, og jeg har været i behandling for borrelia. Heldigvis ser det ud til, at det ikke skyldes flåtbid, og jeg mærker en bedring i leddene - forhåbentlig forsvinder det igen. På skolen har vi mange, mange trapper, så når jeg er kommet hjem, har kræfterne været brugt, så det er hverken blevet til meget have eller blog. Knæet har drillet siden februar, hvor jeg overanstrengte det. Det er en gammel skade, som i den grad giver lyd fra sig igen. Ventetiden på undersøgelsen har været lang, men forhåbentlig bliver jeg klogere på onsdag - og får udsigt til noget, som kan hjælpe.

   Slet
 2. Hej Frede
  Her har maj også været en usædvanlig kvik måned, ikke til at forstå det er sommer nu.
  Det ser nu ellers super godt ud i din have!
  Det er svært at nå det hele når man anlægger bede, og har nyere bede, og en køkkenhave, der skal holdes nogenlunde fri af alt det uønskede. Men det plejer nu nok at skulle gå;-)))
  God bedring med knæet, håber det snart bliver godt igen!
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette - jeg håber også, der er udsigt til bedring - det har været et smertefuldt forår - og træls, når man ikke kan det man gerne vil. Men jeg har trods alt nydt foråret - og nu er haven jo grøn og frodig, så det er en lyst.

   Slet
 3. Uha, det er en træls ting, det med et dumt knæ. Man kan hverken det ene eller det andet. Forhåbentlig kan det fixes.
  Men din have ser da fin ud,, Det kan da godt være der er ukrudt i bunden, men det ses da ikke på billederne.
  god bedring hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, man må finde den rette vinkel med det kamera :-) Og det må jeg også, når jeg bevæger mig rundt i haven - jeg sig 'pyt' mange gange i løbet af sådan en tur! Tak for gode ønsker!

   Slet
 4. Dejligt at du er tilbage på bloggen, og din have ser da superflot ud. Der er virkelig sket meget det sidste år i din have. Lidt ærgerligt, at du skal vente på pavillionen til august. Lad os håbe, knæet hurtigt kan ordnes. Vi ses på onsdag, for jeg regner også med at tage Kolding. Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver hyggeligt at ses igen i Kolding! Der er sket meget i min have - og jeg har stadig mange planer, men det bliver ikke i år! Nu må jeg have styr på det knæ og holde de nye bede rimeligt fri for det værste ukrudt, så de kan blive ordentligt etableret.

   Slet
 5. Det var da træls med det knæ, håber de finder en løsning på det. Du har da nu nået en masse, det ser godt ud i din have.
  Jeg kommer ikke på onsdag, men rigtig god dag til jer der kommer 😀
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg håber også, de kan hjælpe mig, for jeg har været rigeligt ukampdygtig. Kræfterne er blevet lagt på skolen, men også det har været lidt op ad bakke, for når det gør ondt at bevæge sig rundt, bliver det derefter, desværre.

   Slet
 6. Jeg tænkte på dig i sidste uge, men her er du så og med dårligt knæ. Æv. Håber at eksperterne lige kan fixe det... Som de andre beundrer jeg også din have, det ser fint ud i de etablerede bede og de nye bede er da også godt med. Ikke nemt at nå alting, det kender jeg alt tid.
  Vi ses på onsdag :)
  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Ulla - jeg håber, der kan gøres noget, men der er nu nok et stykke vej endnu, før det er helt godt igen, desværre. Haven skal nok klare sig, og lige nu er den jo fantastisk frodig og grøn! Jeg glæder mig til at se dig og de andre bloggere på onsdag!

   Slet
 7. IMPONERENDE..hvad du har nået med et dårligt knæ, din have ser jo vildt flot ud. Og nu kan du glæde dig til en efterårs aftale med bondemanden om en pavillon :o)
  Vi ses på Onsdag :o)

  SvarSlet
 8. I betragtning af dit dårlige knæ, så er det vildt, hvad du har nået :) Ærgerligt med pavillonen, men så har du jo noget at se frem til.

  Det var hyggeligt at hilse på dig i Kolding :)

  SvarSlet