søndag den 27. januar 2019

Det grønne drys

Krydderurtebedet har kunnet forsyne os med grønt helt til nu. Især persillen har været og er frodig og lækker.


I rosmarinen er der også fortsat friske skud at bruge, og inde under tag i det anløbne minidrivhus trives timianen.

Jeg har også forsøgt mig med grønt i vindueskarmven. Microgrønt. Der findes etablerede hjemmesider for den slags, men jeg har lavet mit eget lille koncept.


Jeg gik i genbrug for at finde et brugbart fad eller små skåle. Jeg havde et helt bestemt retro fad i tanker, da jeg åbnede døren. Og så stod det lige dér. Præcis sådan et fad, som jeg havde drømt om - et sildefad inddelt i 5 separate glasrum med en lav kant.


Der blev indkøbt frø, og her mødte jeg den første knast. For godt nok fandt jeg billige frø, men i nogen af poserne var der jo ikke ret mange frø! Og microgrønt skal sås tæt. Løsningen blev i denne omgang at bruge karsen til at fylde ud med. I mit fad er der grønkål, rød og grøn basilikum, broccoli og masser af karse! Frøene blev sået i bomuldsvat.


Næste udfordring er tålmodighed! Karse udvikler sig hurtigt, mens det går noget langsommere for de andre. For mit indre blik havde jeg jo set hele fadet stå grønt og rødt på én gang, men det kommer ikke til at ske umiddelbart.


Den røde basilikum er godt på vej, men det varer lidt endnu, før vi kan smage.


Men uanset den uensartede vækstrate er det sjovt at have grønt i vindueskarmen - især nu da haven ligger snedækket. Det kræver lige lidt overvindelse at gøre kål på karsen, men på den anden side kommer det måske til at passe, hvis jeg sår en ny omgang karsefrø - så står det hele måske klar samtidig?


10 kommentarer:

 1. Det er rigtig retro, mon ikke mange af os husker sådanne fade. En hyggelig beskæftigelse når det ikke er vejr til at komme ud. Flot ser det ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg husker også de fade fra min barndom - det fungerer vældig godt til dette formål også!

   Slet
 2. Jeg skal bare så meget have anlagt et krydderurtebed til sommer. Jeg har sådan savnet at kunne hente krydderurter i haven. Som du ved gør jeg også i mikrogrønt :-) Det er også min erfaring at basilikum er meget længe om at spire. - Måske vil den i virkeligheden gerne have det varmere, end der er i vores køkkener ...? Jeg kan se at mine spirer er sået meget tættere end dine, men jeg ved ikke om det betyder så meget ... Jeg kan i øvrigt anbefale mizune. Den spirer ikke helt så hurtigt som karse, men langt hurtigere end de andre jeg har kastet mig ud i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for anbefalingen - det må jeg kigge på!

   Slet
 3. Vi har også brugt persille fra haven lige til nu, men nu er det dækket af sne og når det igen tør er jeg bange for, at det er faldet sammen
  Fint fad 😀 Spændende med mikrogrønt.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver nok ikke ved med krydderurterne fra haven, men snart bliver det tid igen!

   Slet
 4. Smart ide. Jeg skulle ikke have kasseret min mormors fad dengang for mange år siden... Nå, det var nu nok meget godt, for så har det ikke fyldt op så længe.
  Jeg sår også karse engang i mellem - jeg må til at kalde det mikrogrønt. Det lyder sødt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, man kan ikke gemme alt - men godt der så findes genbrugsbutikker!

   Slet
 5. Super smart, det var da heldigt der lige stod set fad du drømte om :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig! Følte mig også som en heldig kartoffel:-)

   Slet